Oakleyville Residence

MASTER PLAN FOR OAKLEYVILLE, FIRE ISLAND // NEW YORK // AUGUST 2009

The design proposal for the first phase of Oakleyville envisaged a live/work space that included “spaces of stewardship” to accommodate waste management, water collection and renewable energy storage, systems which would be shared with other local residents. The design of the Oakleyville masterplan inverted the notion of an ecological corridor as a pathway for animal in segregated preservation zones. Here, humans occupies the equivalent of preservation zones, and a service track facilitated the flow of waste, water and materials with minimal impact on the rest of the site, which is treated as a wilderness. Initial conceptual designs explored the manner in which spaces for composting, rainwater capture and photovoltaic panels can be shared among the houses of East and West Oakleyville.

Team // Seth Harrison, Ariane Harrison, Cory Collman